Новости проекта
Разъяснение ситуации с рекламой и предупреждением МАРТ
Обновленные функции Schools.by
Голосование
Пользуетесь ли вы мобильным приложением Schools.by?
Всего 0 человек

Вучэбна-даследчая работа “Даследаванне  ўмоў эканамічна             выгаднага награвання  вады”

Дата: 3 января 2019 в 17:45, Обновлено 3 января 2019 в 18:11
Автор: Таненя С. Г.

Гомельская навукова-практычная канферэнцыя вучняў

па прыродазнаўча-навуковым накірункам

“Пошук”

Дзяржаўная  установа   адукацыі

“Браніслаўскі  дзіцячы  сад – базавая  школа”

Вучэбна-даследчая работа

“Даследаванне  ўмоў эканамічна      

      выгаднага награвання  вады” 

                                                                            Вучаніцы  9  класа

                                                                  ДУА “Браніслаўскі  дзіцячы  сад-                            

                                     базавая  школа”              

                                                                            Ханені Вольгі Іванаўны

                                                                               

                                                                            Навуковы кіраўнік -

                                                                            настаўнік  фізікі                                                                                                                                                                    

                                                                            ДУА “Браніслаўскі  дзіцячы  сад-                            

                                     базавая  школа”              

                                                                            Хаміцэвіч  Уладзімір  Адамавіч

Браніслаў, 2014

ЗМЕСТ

  1. Уводзіны…………………………………………………………………….3
  2. Эксперементальнае даследаванне ўмоў эканамічна выгаднага награвання вады…………………………………………………………………………..4-7

2.1 Выяўленне залежнасці нагрэтасці вады ад умоў спальвання паліва…….7-8

     2.2 Выяўленне ўзроўню нагрэтасці вады ў залежнасці ад масы вады……….8-9

     2.3 Вызначэнне страт цеплаты пры награванні   ……………………………...9-11

     2.4 Выяўленне ўзроўню нагрэтасці вады ш залежнасці ад аб’ёму выкарыстанай ёмістасці   …………………………………………………………………………….

     2.5 Вызначэнне ўплыву памеру посуду на час закіпання вады …………….12

     3. Заключэнне…………………………………………………………………….13

     4.  Літаратура…………………………………………………………………… 14

Уводзіны

     Нашы  даследаванні  звязаны  з  такімі  паняццямі,  як  цяпло, цеплата, цеплавая  энергія. Цеплавая  энергія, атрыманая  ад  згарання  паліва,  стварае  ўтульнасць  у  нашых  дамах у  халодныя,  марозныя  дні. Кожны  дзень  мы  гатовім  ежу,  награваем  ваду. Але ж  ўзнікае  пытанне:  ці  ўся  энергія  паглынаецца? Колькі  цеплаты  трацім?  Ад  чаго  гэта  залежыць? Як  эканамічна  выгадна  выкарыстоўваць  паліва  для  награвання  вады? Ці  можна  знайсці  энергаэфектыўны  падыход  да  гэтага  працэсу?  У  пошуках  адказаў  на  гэтыя  пытанні  мы  правялі    даследаванні.

   Мэтай дадзенай работы з’яўляецца правядзенне  даследавання  залежнасці  ўзроўню  награвання  вады  ад  розных умоў і выяўленне  ўмоў  эканамічна  выгаднага награвання  вады;

   У ходзе выканання дадзенага даследавання неабходна рашыць задачы:

-выявіць  залежнасць  ўзроўню  награвання  вады  ад  ўмоў  згарання  паліва, ад масы вады, ёмістасці і памераў посуду;

-даследаваць  страты  цеплаты  пры  награванні  вады;

-выявіць    эканамічна  выгадны спосаб награвання  вады;

2.   Эксперементальнае даследаванне ўмоў эканамічна выгаднага награвання вады

2.1 Выяўленне залежнасці нагрэтасці вады ад умоў спальвання паліва

Гіпотэза:  Узровень  нагрэтасці  вады  залежыць  ад  умоў  спальвання  паліва ( калі  прастора  гарэння  адкрытая  або  закрытая ).

  Абсталяванне:  штатыў,  колба  з  вадой,  тэрмометр  лабараторны,   

                            падстаўка  для  спальвання  паліва, секундамер, сухое   

                            паліва,  запалкі.

                                          Ход  работы:

    Праводзім  награванне  розных  мас  вады  пры  выкарыстанні  аднолькавай  масы  паліва. Якасць  спальвання  ацэнім  па  часу  гарэння  паліва.

                              Гарэнне  ў  адкрытай  прасторы:

п/п

  V

  мл

  m

  (г)

  T  (с)

   t<sub>1</sub>º

   t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

     ‹tº›

1

   50

0,5

2 мін 45 с

 20

  64

  44

41

2

  50

0,5

2 мін 55 с

 21

  57

   36

3

  50

0,5

2 мін 48 с

 20

  63

   43

Гарэнне  ў  закрытай  прасторы:

п/п

   V

  мл

  m

  (г)

    t

    (с)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

    ‹ tº›

1

  

  50

0,5

2 мін

30 с

  19

  60

  41

   43

2

  50

0,5

2 мін

 50 с

  22

  67

  45

3

  

  50

0,5

 2 мін

 50 с

  20

  63

  43

Гарэнне  ў  адкрытай  прасторы:

п/п

  V

  мл

  m

  (г)

  t (с)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

     ‹tº›

1

 100

0,5

2 мін 20 с

   17

   36

   19

19,3

2

  100

0,5

 2 мін 40  с

   18

   37

   19

3

 100

0,5

  3 мін

   19

    39

   20

Гарэнне  ў  закрытай  прасторы:

п/п

   V

  мл

  m

  (г)

     t (с)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

    ‹ tº›

1

  100

0,5

 2 мін 45 с

  19

   42

  23

22,3

2

  100

0,5

 2 мін 35 с

  19

   41

  22

3

  100

0,5

  2 мін  30 с

   19

    41

   22

Гарэнне  ў  адкрытай  прасторы:

п/п

  V

  мл

  m

  (г)

  t

  (с)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

     ‹tº›

1

 150

0,5

3 мін

  18

  33,5

  15,5

15,5

2

 150

0,5

2 мін 56 с

  19

  33

    14

3

 150

0,5

2 мін 43с

   19

   36

   17

Гарэнне  ў  закрытай  прасторы:

п/п

   V

  мл

  m

  (г)

    T

    (с)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

    ‹ tº›

1

 150

0,5

2 мін 40 с

  20

  36

  16

16,1

2

  150

0,5

2 мін 35с

  21

  36,5

  15,5

3

 150

0,5

2 мін 36с

   19

  36

  17

Гарэнне  ў  адкрытай  прасторы:

п/п

  V

  мл

  m

  (г)

  t

  (с)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

     ‹tº›

1

 200

0,5

2 мін 50 с

  17

   31

  14

13,3

2

 200

0,5

  2 мін 20 с

  16

  29

   13

3

 200

0,5

  2 мін 30 с

   18

   31

   13

Гарэнне  ў  закрытай  прасторы:

п/п

   V

  мл

  m

  (г)

    t

    (с)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

    ‹ tº›

1

 200

0,5

2 мін 50 с

  19

   32

  13

13,6

2

200

0,5

 3 мін

  18

  32

  14

3

200

0,5

 3 мін

  18

  32

   14

Гарэнне  ў  адкрытай  прасторы:

п/п

  V

  мл

  m

  (г)

  t (с)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

     ‹tº›

1

 250

0,5

2 мін 50 с

  20

  31

  11

  11

2

  250

0,5

  2 мін 45 с

  20

  31,5

  11,5

3

  250

0,5

  3 мін

  20

  29,5

  10,5

Гарэнне  ў  закрытай  прасторы:

п/п

   V

  мл

  m

  (г)

     t   (с)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

    ‹ tº›

1

  250

0,5

2мін 27 с

  20

    32

   12

 12

2

 250

0,5

2 мін 26с

   20

   32

   12

3

250

0,5

2 мін 30с

   20

   32

   12

Вывад: абмежаванне прасторы  гарэння  нязначна  ўплывае  на  ўзровень  награвання. 

   Але  ж  дослед  праводзіўся  ў  класе.  Мы  мяркуем,  што  абмежаванне  прасторы  гарэння  неабходна  пры наяўнасці ветру.

2.2 Выяўленне ўзроўню нагрэтасці вады ў залежнасці ад масы вады

Гіпотэза: пры  спальванні  аднолькавай  масы  паліва  ўзровень  нагрэтасці  будзе   залежыць  ад  масы  вады.

Абсталяванне:  складзеныя  табліцы.

Ход  работы:

   Будуем  графік  залежнасці  тэмпературы  ад  масы  вады:

   Мы  атрымалі  графік  адваротнай  прапарцыянальнасці.

   Вывад:  з  павялічэннем  масы  вады пры  выкарыстанні  аднолькавай  масы  паліва ўзровень  яе  нагрэтасці  памяньшаецца. 

2.3 Вызначэнне страт цеплаты пры награванні  

Далей мы рашылі вызначыць, якая частка цеплаты паглынаецца пры награванні вады.

Гіпотэза:  пры  награванні  вада  паглынае  палову  цеплаты, астатнюю  цеплату  трацім  з  прадуктамі  гарэння. Вада  меншай  масы  больш  награваецца  і  менш  траціць  цеплаты.

Абсталяванне:  складзеныя  табліцы,  калькулятар.

Ход  работы:

   Па  формуле  Q = q m  вылічылі  колькасць  цеплаты,  якая  вылучылася  пры  згаранні  паліва.  Па  формуле  Q = c m ( tº – tº)  вылічылі  колькасць  цеплаты,  якая  пайшла  на  награванне  вады. Па  адносіне  колькасцей  цеплаты  вызначылі  працэнт  страты  і  праверылі  залежнасць  страт  цеплаты  ад  награваемай  масы  вады па формуле  q = 27 МДж/кг .

     m

   вады(г)

    Q

  паліва

  Q

вада

  Q/Q  100%

  %

страт

  50

  13 500

  7 665

   57

  47

  100

  13 500

  8 106

   60

  40

  150

  13 500

  9 765

   72

   28

  200

  13 500

  11 424

   85

   15

  250

  13 500

  12 600

  93

   7

  

   Зыходзячы з атрыманых дадзеных,  мы бачым, што пры  награванні  вады  меньшай  масы  мы  трацім  больш  цеплаты.

  Вывад:  эканамічна  выгадна  награваць  большую  масу  вады.

2.4 Выяўленне ўзроўню нагрэтасці вады ш залежнасці ад аб’ёму выкарыстанай ёмістасці  

   Далей мы рашылі вызначыць, ці залежыць  узровень  нагрэтасці  вады ад  выкарыстанай  ёмістасці.

Гіпотэза:  вада  ў  большай  ёмістасці  награваецца  хутчэй.

Абсталяванне:  колбы  розных  памераў,  штатыў, тэрмометр  лабараторны,    

                           сухое  паліва,  падстаўка  для  спальвання  паліва,    

                           секундамер.

Ход  работы:

   Награваем  50 мл  вады  ў  колбах  розных  памераў,  складаем  табліцу і  робім  вывад.

Награванне  вады аб’ёмам 50 мл у колбе  ёмістасцю  50 мл:

п/п

  V

 мл

  m

  (г)

  t

  (c)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

     ‹tº›

1

50

0,5

2 мін 40 с

20

64

44

41

2

50

0,5

2 мін 47 с

21

57

36

3

50

0,5

2 мін 38 с

20

63

43

Награванне  вады аб’ёмам 50 мл  ў  колбе  ёмістасцю 300 мл:

п/п

  V

  m

  (г)

  t

  (c)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

     ‹tº›

1

50

0,5

2 мін 45 с

21,5

58,5

37

36,5

2

50

0,5

2 мін 55 с

27

61

34

3

50

0,5

2 мін 48 с

24

62

38

Награванне    вады аб’ёмам 100 мл ў  колбе  ёмістасцю  100  мл:

п/п

  V

 мл

  m

 (г)

  t

 (c)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

  ‹ tº ›

1

 100

 0,5

2 мін 50 с

  19

  38

  19

  18,8

2

 100

 0,5

2 мін 40 с

  19

  37,5

  18,5

3

 100

 0,5

2 мін 55 с

  19

  38

  19

Награванне    вады аб’ёмам 100 мл ў  колбе  ёмістасцю  300  мл:

п/п

   V

  мл

  m

 (г)

  t

(с)

   t<sub>1</sub>º

     t<sub>2</sub>º

t<sub>2</sub>º -   t<sub>1</sub>º

  ‹ tº›

1

100

 0,5

2 мін 45 с

 20

 37

  17

17,1

2

100

0,5

2 мін 50 с

 20

 37,5

  17,5

3

100

 0,5

 2 мін 50 с

 20

 37

  17

                   Графік узроўню нагрэтасці вады абъёмам 100 мл

                                у залежнасці ад аб’ёму ёмістасці

Вывад:  эканамічна  выгадна  награваць  ваду  ў  меньшай  ёмістасці.

2.5 Вызначэнне ўплыву памеру посуду на час закіпання вады

  Узнікаюць  пытанні: як  уплывае  памер  посуда  для  прыгатавання  ежы  на  час  закіпання   вады? Якую  перавагу ў   часе  закіпання  вады  дае  прымяненне крышкі?

  Гіпотэза: прымяненне  большых  памераў  посуду  павялічвае  час  закіпання.

  Абсталяванне: 3  каструлі рознага аб’ёму-1,5 л, 3,5 л, 6,5 л; мерны стакан; секундамер; газавая пліта; вада.

  Ход  работы:  вымяраем  час  закіпання  вады  ў посудзе  розных  памераў  на  газавай  пліце  ў  дамашніх  умовах.

 №

п/п

V

вады ў

літрах

V

посуда ў літрах

Дыяметр

дна  посуда

ў см

t

закіпання

без крышкі

ў мін.

t

закіпання з крышкай  у мін.

t  -  t

 1

0,25

 1,5

  17

 3 мін 51 с

  3 мін 5 с

  46 с

 2

0,25

 3,5

  21

  4 мін 35 с

  3 мін 10 с

  1 мін 25 с

 3

0,25

  6,5

  24

  5 мін 35 с

 3 мін 40 с

  55 с

Графік залежнасці закіпання вады ад наяўнасці крышкі на посудзе

                          

Вывад:  правільны  выбар  посуду  эканоміць  час  прыгатавання  і  колькасць  патрачанага  паліва.

Заключэнне

 Мы, грамадзяне  Рэспублікі  Беларусь,  павінны  берагчы  энергетычныя рэсурсы. Рацыянальнае  выкарыстоўванне  і  эканомнае  расходаванне  топліўна-энергетычных  рэсурсаў  з’яўляецца  асновай  энергазберажэння. Энергазберажэнне  ўключае  ў  сябе  і  змяненні  ў  паводзінах  людзей,  іх  звычках. Граматныя  падыходы  да  энергазберажэння  і  энергаэфектыўнасці  прынясуць  карысць  людзям  і  прыродзе. Адказны за гэта – кожны з нас.

Літаратура:

  1. Запрудский Н.И. Технология исследовательской деятельности: сущность и практическая реализация // Фізіка: праблемы выкладання. — 2009. — № 6. — С. 3—7.
  2. Ісачанкава, Л.А. Фізіка: падруч. для 8 кл. агульнаадукац. устаноў з беларус. мовай навучання / Л.А.Ісачанкава, Ю.Д.Ляшчынскі; пад рэд. Л.А.Ісачанкавай; пер. з рус. мовы Н.Г.Ляўчук. – Мінск: Нар. Асвета, 2010. – 183 с.: іл.
  3. Толстоног В.  Полезные советы по экономии электрической и тепловой [Электронный ресурс]. – Режим доступа:  http://xrus.eu
  4. Фестиваль исследовательских и творческих работ учащихся «Портфолио ученика»  [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://portfolio.1 september.ru.

https://s3-minsk.cloud.mts.by/datastorage/bronislav/library/презентация_физика.pptx

Комментарии:
Оставлять комментарии могут только авторизованные посетители.